Polygraf Media

BigData1_crop

BOKEN OM KB

Drömprojektet om en fantastisk klubb blev verklighet till slut.

När den nyblivne nobelpristagaren Bob Dylan ringer och vill spela på Kulturbolaget i Malmö år 2000, får han nej. Kvällen är vikt för Van Morrison.
Det säger något om det rykte Kulturbolaget har arbetat upp sedan den blygsamma starten 1982. Den lilla lokala klubben har blivit en viktig scen både i Sverige och internationellt.

För vad sägs om internationella giganter som Emmylou Harris, arenarockarna Slayer och tjuren från Wales, Tom Jones.
Dee Dee Ramone, Jeff Beck, Bruce Dickinsson, Dio, Lee ”Scratch” Perry, Slash, Suzanne Vega, Cramps, Nick Cave, Rickie Lee Jones, Carlene Carter, Willy DeVille med flera, med flera.
Eller svenska Wilmer X (48 gånger varav de fyllde klubben sex kvällar under två helger 1998) Creeps (fler än 30 gånger) Bob Hund (14 gånger), Cardigans (minst 4 gånger) och många tusen andra.
Det är en fantastisk rad med artister som går parad när man tittar på KB:s historia. Fortfarande gör klubben långt över 100 konserter om året.

För mig var det här ett drömprojekt som jag tänkt på i många år. Jag tycker fortfarande att det är obegripligt att ingen har satt KB:s historia på pränt tidigare.

En del av förklaringen är troligen att dokumentationen varit bristfällig. Klubben har inte fört någon loggbok och det har varit ett jagande att få fram datum och artister.

När jag slutligen bestämde mig för att sluta på Sydsvenskan 2014 tog jag upp idén. Jag tjatade på Totte Lundgren (ägare) och kontaktade Lars Dareberg, en skicklig fotograf som jag kände skulle vara roligt att jobba med.
Och det är jag otroligt glad för idag. Utan Lasse ingen bok. Han lyckades bland annat få loss bilder från vår gemensamme förre arbetsgivare utan kostnad.
Vi kontaktade gemensamt Per Hägred, nöjeskribent på Kvällsposten/Expressen.
Det visade sig att han gjort det mesta på KB: spelat, varit dj, stått i baren och t o m gift sig där. Och han har framför allt sett konserter där, garanterat hundratals, kanske tusentals.

Efter två års arbete kom boken ut 28 oktober 2016 och finns nu hos de flesta bokhandlare i Skåne. Dessutom på viktiga skivaffärer i Malmö som Folk å Rock, Musik och Konst och Skivesset.
Vi har fått bra press: Expressen, Aftonbladet, Sydsvenskan, Kvällsposten, Skånska Dagbladet, Dagens Indistri har alla skrivit om den.
SVT Skåne (f d Sydnytt) var på plats nästan hela kvällen när vi hade släppefesten på Kulturbolaget en fredagkväll. Jakob Hellman kuppade, och även om han blev lite irriterad på publikens surrande var det fantastiskt att höra honom sjunga ”Hon har ett sätt”.

Nu är boken så gott som slutsåld hos oss. Den kan dock hittas i alla Skånes akademibokhandlare ett tag till.